19. 12. 2017.
IZVJEŠĆE POSJETA U ZAGREB

Ovim putem Vas želimo izvijestiti da je DAGIT Slavonski Brod, za pedesetjednog člana (koliko je bilo ukupno polaznika na ovo putovanje) Društva arhitektonskih i građevinskih inženjera i tehničara iz Slavonskog Broda, Požege, Nove Gradiške i Vinkovaca na jedan dan organizirao posjet Zagrebu 8.12.2017. god., sa obilascima: HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE, ZRAČNA  LUKA  dr. FRANJO  TUĐMAN i ADVENT U ZAGREBU. 

Vrlo kvalitetno i stručno vodstvo i predavanje održali su  nam domaćini HNK. Uvodnu dobrodošlicu nam je poželjela intendantica gospođa Dubravka Vrgoć, a zatim smo se razdvojili u dvije grupe zbog velikog odaziva naših članova, te nastavili razgledavanje HRVATSKOG NARODNOG KAZALIŠTA. Ovaj jedinstveni obilazak vodio nas je po mjestima inače zatvorenim za publiku i klasične obilaske, a ova inače neobična šetnja predstavila nam je skrivenu stranu kazališta. Hodnici, podzemni prolazi, carski salon i svečane lože, garderobe, baletne dvorane, radionice i pozornica, samo su neka od mjesta kojima smo prolazili. Ovaj obilazak bio je začinjen pričama iz kazališne povijesti, starim tajnama i sjećanjima, ali i iskustvima voditelja. Posebno se dojmilo HNK remek djelo arhitekture koje je otvoreno 14. listopada 1895. godine uz prisustvo cara Franje Josipa I.

Nakon HNK-a, slijedila je vožnja do MEĐUNARODNE ZRAČNE LUKE dr. FRANJO TUĐMAN. Razgledavanje zračne luke odvijalo se je uz vodstvo stručne osobe zaposlenice u Zračnoj luci. Riječ je o impresivnoj građevini atraktivne i suvremene arhitekture koja predstavlja spoj betonskog podnožja u kojem se nalaze svi sadržaji terminala i valovite čipkaste čelične konstrukcije krova koja zgradi daje poseban arhitektonski izričaj.

Mogli smo baciti pogled iza kulisa Zračne luke dr. Franjo Tuđman kako bi vidjeli zračnu luku u drugačijem svjetlu - iznutra. Za bolje upoznavanje zračne luke nismo morali rezervirati zrakoplovnu kartu. Organizirani obilazak zračne luke upoznao nas je izravno o svim aerodromskim aktivnostima. Upoznali smo zračnu luku uživo o operacijama opsluživanja zrakoplova. Jeste li se ikada zapitali kako teku prometne aktivnosti na najvećem hrvatskom aerodromu? Novi putnički terminal u konačnici izgleda poput mnogih drugih modernih svjetskih zračnih luka, kako je to prikazano u prezentiranoj animaciji koju su mnogi naši članovi vidjeli 2014. godine za vrijeme organiziranog posjeta gradilištu izgradnje nove zračne luke.

 

Slijedila je panoramska vožnja NOVIM ZAGREBOM i DONJIM GRADOM do ILICE, te ručak u PIVNICI MEDVEDGRAD.    

 

                Uz stručno vodstvo uspinjačom smo nastavili  razgledavanje GORNJEG GRADA uz doživljaj  Adventa u Zagrebu, koji je tradicionalna predblagdanska manifestacija što se održava na više lokacija u središtu Zagreba s bogatim kulturno zabavnim programom. Već petu godinu zaredom, Zagreb se pridružuje najvećim europskim metropolama sa svojim adventskim slavljem, Advent je prošle i pretprošle godine proglašen najboljim u Europi na portalu European Best Destinations. 

 

U dogovoreno vrijeme slijedio je povratak put domova uz prepričavanje o doživljenim dojmovima.  Dolazak je bio u večernjim satima.

 

                                                                           

                                                                                     Za DAGIT Slav. Brod:

 

                                                                                     Antun Pospišil, ing.građ